‘Next Goal Wins’: voetballes voor domme, naïeve eilandbewoners

Een opmerkelijke prestatie: weinig films slagen erin je zó snel spijt te geven over de aankoop van je bioscoopkaartje. De eerste shots van Next Goal Wins doen het al. Regisseur Taika Waititi (Jojo Rabbit) verschijnt zelf in beeld met snor, kimono en nepgebit. Schmierend en gekke bekken trekkend introduceert hij het ‘wonderlijke verhaal’ dat we zometeen gaan zien; het lijkt alsof het vlug, tussen sigaretjes door, op de parkeerplaats achter het montagehok is opgenomen. O, het wordt zó’n film.

De film is gebaseerd op een verhaal dat erom smeekte verfilmd te worden. De Nederlandse voetbalcoach Thomas Rongen (Michael Fassbender) werd in 2011 ontslagen door het Amerikaanse nationale jeugdteam na tegenvallende resultaten. Zijn enige aanbod? Het bondscoachschap van het slechtste nationale team ter wereld: Amerikaans-Samoa. Overtuigend laatste op de FIFA-wereldranglijst. Rongen doet het, en redt niet alleen het team, het team redt hém ook. Credits en tranen verschijnen al bijna automatisch voor je oogballen.

Er lijkt niet zoveel voor nodig om er tenminste een degelijke goedgevoelfilm van te maken. En met Michael Fassbender in de hoofdrol, Elisabeth Moss in een bijrol en Taika Waititi als regisseur is het een klein wonder dat alles toch mislukt.

Dat zit niet zozeer in de grapjes, die je negen op de tien keer totaal onberoerd laten, maar het zit vooral in de toon. Een verhaal dat op zichzelf al fascinerend en komisch is, hoeft niet zo ‘zot’ met de tong uit de mond verteld te worden. Sterker nog: liever niet. De flauwe grapjes en de cartooneske personages (de voorzitter van de voetbalbond op Amerikaans-Samoa is ook buschauffeur, restauranthouder, cameraman) maken de plot betekenisloos.Het enige gevoel dat Next Goal Wins oproept, komt voort uit emotionele manipulatie. Ja, een dode dochter is altijd sneu. Maar wat doe je ermee?

Uiteindelijk verlaat je de zaal teleurgesteld, bespeeld en een beetje boos: de film is namelijk zeer exotistisch. Bewoners van Amerikaans-Samoa worden neergezet als naïeve, domme, sukkelige mensen met de oerkracht om tevreden te zijn. De witte man leert ze wel hoe competitief te zijn. En gelukkig kan hij iets van hun stammenwijsheid meenemen.

https://www.youtube.com/watch?v=XxmfDMb4adI